Spring naar inhoud

Naar een basisschool kiezen

Basisonderwijs

School voor heel jonge kinderen

Kinderen gaan vanaf hun vierde verjaardag naar de basisschool. Daarvóór kunnen ze naar de peuterspeelzaal of naar het kinderdagverblijf.

Peuterspeelzaal of kinderdagverblijf
Veel peuters kunnen vanaf twee jaar naar de peuterspeelzaal. Ze leren er spelen met andere kinderen. Meestal gaan ze twee ochtenden of middagen per week. Heeft u kinderopvang nodig omdat u werkt? Dan kan uw kind ook naar het kinderdagverblijf. Hier is het welkom als het zes weken oud is. U kunt uw kind op alle werkdagen brengen.

Wat kosten de peuterspeelzaal en de kinderopvang?
De kosten van de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf verschillen. Soms kunt u een deel van de kosten voor kinderopvang vergoed krijgen. Kijk hiervoor op de site van de Belastingdienst.

Beter Nederlands leren

Beter Nederlands leren? Dat kan op de voorschool in Den Haag
Peuters kunnen op de peuterspeelzaal ook beter Nederlands leren. Ze gaan dan naar de ‘voorschool’. Dit is een peuterspeelzaal die samenwerkt met een basisschool. Peuters gaan twee ochtenden en twee middagen per week naar de voorschool. Twee leidsters spelen met de kinderen en leren ze Nederlands. U kunt hier alle voorschool-peuterspeelzalen vinden.

U mag ook komen
Uw kind leert ook van u. U mag dus ook naar de voorschool komen. U kunt praten met andere ouders, of met de leidsters. De leidsters vertellen wat u thuis kunt doen met uw kind. Het is belangrijk dat u zelf ook Nederlands spreekt met uw zoon of dochter. Bij sommige voorscholen kunt u zelf ook taallessen volgen. Op de website van de gemeente Den Haag leest u meer over de Haagse voorschool

De basisschool
Wordt uw kind vier jaar? Dan gaat het naar groep 1 van de basisschool. Uw kind kan naar de basisschool die hoort bij de voorschool. Het is goed om hier meer over te weten als u de voorschool kiest. Ga kijken bij de school. Of stel vragen aan de leidsters van de voorschool. U kunt ook kiezen voor een andere basisschool.

Hier vindt u alle basisscholen die horen bij een voorschool.

Beter Nederlands leren kan ook bij de kinderopvang
Er is ook kinderopvang met extra aandacht voor de Nederlandse taal. Net als op de voorschool. Ook daar leert uw kind beter Nederlands.

U vindt hier alle kinderdagverblijven met extra aandacht voor de Nederlandse taal.