
Segbroek College - Klaverstraat
vwo gymnasium, vwo atheneum, havo
Het Segbroek College is een openbare school voor mavo, havo, atheneum en gymasium, waar je mag zijn wie je bent. Iedereen is welkom op het Segbroek. Iedereen heeft bijzondere capaciteiten. Iedereen leert anders. Wie je ook bent, op het Segbroek College word je echt gezien.
Inspanning en resultaat kun je niet los zien van elkaar. De lat ligt hoog op onze school. Inzet, nieuwsgierigheid en een onderzoekende houding worden erg gewaardeerd. Want op school werk je aan je eigen ontwikkeling. Je bereidt jezelf voor op je leven na je schooltijd. Dat vinden we belangrijk. Je verlaat de school dan ook met een diploma dat wat betekent. Een diploma dat goed aansluit op de vervolgopleidingen.
Op het Segbroek doe je niet alleen kennis op, maar leer je ook samenwerken, anderen aanspreken en omgaan met kritiek op je doen en laten. Je leert kritisch naar jezelf kijken en ervaart wat het betekent om verantwoordelijkheid te dragen. Je leert niet alleen met en van docenten, maar ook met en van je medeleerlingen. Segbroek is de maatschappij in het klein.
Flexrooster
Op het Segbroek werken we met het flexrooster waarbij de kern is om leerlingen zelf keuzes te laten maken en hen zelf te laten bepalen welke vakondersteuning zij nodig hebben. Gedurende de week staan voor vakken uren vast ingeroosterd en daarnaast mogen leerlingen zelf momenten kiezen waarbij zij ondersteuning of verdieping krijgen. Mentoren en vakdocenten helpen de leerlingen met deze keuzes om hen iedere dag een stap verder te brengen. De Segbroek-studieplanner die iedere leerling aan het begin van het schooljaar krijgt, helpt de leerling daarbij om overzicht te behouden en te leren leren.
Het Segbroek is een veilige school voor leerlingen en collega's. Gekend zijn in een kleinschalige werkomgeving is de basis voor een veilige en prettige school. In zo'n omgeving kun je je het beste ontwikkelen, op schoolgebied maar ook als 'mens'. Tijdens de mentorlessen besteedt de mentor hier uitgebreid aandacht aan bij onderwerpen als plannen en leren leren. Daarnaast gaat het ook om zaken als sociale vaardigheden, groepsvorming en omgaan met social media. Uiteraard is er ook aandacht voor 'pestgedrag'. Met zijn allen proberen we dit te voorkomen. Zie ook ons "anti-pestprotocol" op de website.
We verwachten van ouders een actieve bijdrage in de begeleiding van hun kind en onze leerling. Ouders zijn altijd welkom voor een gesprek. Samen met de leerling bespreken ouders en de mentor de rapportages. Dit doen we twee keer per jaar tijdens een zogenaamd MOL(mentor, ouder, leerling)-gesprek. De leerling bereidt dit gesprek voor en heeft de leiding in het gesprek en kijkt steeds terug op de afgelopen periode en hoe de komende periode punten verbetert kunnen worden. Daarnaast zijn er ook ouderavonden waarbij ouders in gesprek kunnen met de vakdocenten en hun vragen hier kunnen stellen.
Uiteraard worden ouders bij de school betrokken door de "Nieuwsbrief voor Ouders", via de mail en via onze website. Ouders kunnen deelnemen aan onze actieve ouderraad of zitting nemen in de medezeggenschapsraad. Goede communicatie met ouders is voor ons heel belangrijk!
Op het Segbroek werken we met het flexrooster waarbij de kern is om leerlingen zelf keuzes te laten maken en hen zelf te laten bepalen welke vakondersteuning zij nodig hebben. Gedurende de week staan voor vakken uren vast ingeroosterd en daarnaast mogen leerlingen zelf momenten kiezen waarbij zij ondersteuning of verdieping krijgen. Mentoren en vakdocenten helpen de leerlingen met deze keuzes om hen iedere dag een stap verder te brengen. De Segbroek-studieplanner die iedere leerling aan het begin van het schooljaar krijgt, helpt de leerling daarbij om overzicht te behouden en te leren leren.
Alle informatie over aanmelden, inschrijven, toelating en informatie over de aanmelding en toelating voor TalentProgramma's staan op onze site: www.segbroek.nl
Leerlingen worden in principe ingedeeld op basis van het basisschooladvies. We begeleiden onze nieuwe leerlingen (en hun ouders) bij de overstap naar het vo. Daarbij staat leren leren centraal en hiervoor gebruiken we de Segbroek studieplanner die gedurende het hele jaar de leerling helpt om te leren plannen.
Voor de zomervakantie zijn alle kinderen al een keer op school geweest tijdens een gezellige kennismaking. Ook na de vakantie maken we nader kennis. Ieder jaar gaan we daarbij op brugklaskamp waarbij het versterken van de onderlinge band centraal staat.
We zien dat de intensieve en betrokken begeleiding van onze mentoren hun vruchten afwerpt. Leerlingen hebben twee keer per week een mentoruur, zodat zij op de juiste wijze geholpen kunnen worden.
Totale aantal beschikbare plaatsen: 0 plaatsen
Eerste aanmeldingsperiode
In een veilige en kleinschalige omgeving biedt het Segbroek College mavo-onderwijs aan leerlingen met het advies vmbo-tl. Onze mavo is gehuisvest aan de Goudsbloemlaan. Leerlingen met een tl/havo-advies krijgen les in de havo/mavo-klassen. Vorig jaar is het gebouw aan de Goudsbloemlaan verbouwd en we hebben nu een ruimtelijke en lichte locatie waarbij leerlingen zowel goed in de klas als in groepjes kunnen werken.
In speciale flex-uren, waarvan alle leerlingen er zelf een aantal kiezen, is er voldoende aandacht voor huiswerk, verdieping en individuele ondersteuning. De basis van het rooster bestaat uit lesblokken van tachtig minuten, waarvan leerlingen er drie op een dag hebben.
Onze mavoleerlingen kunnen meedoen aan het Bèta Challenge Programma. We werken samen met het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven. Opdrachten passen bij wat leerlingen nu en later nodig hebben. Toepassing van bestaande en nieuwe technologie staat centraal. Vaardigheden die leerlingen nodig hebben, worden ontwikkeld in het vak Ontwerpen, Onderzoeken en Ondernemen (onderbouw) en in het examen(keuze)vak Technologie en Toepassing.
Verder kun je op de mavo ook je talenten ontwikkelen in een van onze Talent Programma's: Topsporttalentprogramma, MuziekPlan, DansPlan, TheaterPlan, KunstPlan, Sportplus of Technologisch Design.